Dlouhodobé změny koncentrace minerálních látek v mateřském mléku kojících žen u dětí narozených předčasně a v termínu (Švýcarská studie)

2 min čtení /
Nízká porodní váha

Tato studie přesně popisuje koncentraci zinku, mědi, jodu, selenu, železa, vápníku, fosforu, hořčíku, draslíku a sodíku v mateřském mléku matek předčasně narozených dětí (28–32 týdnů těhotenství) po dobu 16 týdnů a porovnává obsah minerálů v mateřském mléku předčasně narozených dětí ve srovnání s obsahem mateřského mléka matek novorozenců narozených v termínu (> 37 týdnů těhotenství) ve stejném poporodním a postmenstruačním věku. Přesné porozumění obsahu minerálů mateřského mléka a jeho potenciálních zdrojů variability usnadní fortifikaci mateřského mléka minerály u předčasně narozených dětí.

Předčasně narozené děti představují zranitelnou populaci, která vyžaduje vysokou úroveň péče, včetně nutriční podpory, aby se vyrovnalo riziko nutričních nedostatků a souvisejících negativních zdravotních následků. Kojení je zlatým standardem zdroje výživy pro novorozence a zároveň je doporučeno pro předčasně narozené děti. Kvůli riziku nedostatečného příjmu živin se však u velmi předčasně narozených dětí obecně doporučuje fortifikace mateřského mléka nebo mateřského mléka dárce, aby se zvýšil příjem bílkovin, energie a mikroživin.

Železo, zinek, měď, jód, selen, vápník, fosfor a hořčík, ale také draslík a sodík jsou nepostrádatelné minerály nebo stopové prvky. Děti narozené v termínu se obvykle rodí s odpovídajícími zásobami minerálů, jejichž akumulace nastává během třetího trimestru těhotenství. Důsledkem narození před termínem je vysoké riziko nedostatku minerálů.

Tato studie přesně popisuje koncentraci zinku, mědi, jodu, selenu, železa, vápníku, fosforu, hořčíku, draslíku a sodíku v mateřském mléku matek předčasně narozených dětí (28–32 týdnů těhotenství) po dobu 16 týdnů a porovnává obsah minerálů v mateřském mléku předčasně narozených dětí ve srovnání s obsahem mateřského mléka matek novorozenců narozených v termínu (> 37 týdnů těhotenství) ve stejném poporodním a postmenstruačním věku. Přesné porozumění obsahu minerálů mateřského mléka a jeho potenciálních zdrojů variability usnadní fortifikaci mateřského mléka minerály u předčasně narozených dětí.